A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Windows Home Server; Backup

Backup van Clients

Eenmaal geïnstalleerd maakt de server elke dag automatisch een backup van alle aangesloten systemen (maximaal 10 clients) . De enige vereisten zijn dat de Home Server client software is geinstalleerd en dat de clients beschikbaar zijn gedurende het zelf in te stellen backup window.  Beschikbaar betekend dat de client is aangesloten op hetzelfde netwerk als de Windows Home Server en gewoon aan, in slaaptand of in hibernate stand staat.  Als de client aan staat kun je gewoon door werken tijdens het maken van de backup. Windows Home Server gebruikt hiervoor namelijk een slimme op vss snapshots gebaseerde technologie. Aan het begin van de backup wordt een snapshot gemaakt, vervolgens wordt gekeken welke clusters zijn gewijzigd ten opzichte van de vorige backup en alleen de gewijzigde clusters worden naar de server verzonden.  Als er in een groot bestand op de client maar enkele clusters wijzigen worden alleen de gewijzigde clusters meegenomen in de backup. In de praktijk betekent dit dat backup’s zeer weinig tijd kosten; normaliter niet meer dan zo’n 10 – 20 minuten per backup. 

Ook op de server worden de backups op een slimme manier opgeslagen: Van elk cluster wordt door middel van een hash gekeken of het al eens voorkomt in de backup database.  Komt een cluster al eens voor, dan wordt er alleen verwijzing aangemaakt naar het reeds opgeslagen cluster. Op deze manier wordt voorkomen dat je enorme hoeveelheden opslag capaciteit nodig hebt om alle backups te bewaren.  Het enige nadeel van deze manier van opslag is dat corruptie van de database vaak ook het verlies van alle backups betekent. Gelukkig zijn er wel methodes om dit risico te minimaliseren. Hierover later meer. Verder zijn in de meeste gevallen de originelen, de clients, nog steeds beschikbaar en hiermee kan je weer snel een nieuwe backup maken.

De backups zijn op verschillende manieren toegankelijk; je kan op elke client een eerdere backup van elk systeem in de backup database openen. Hiervoor log je in op de Windows Home Server Console, gaat naar de Computers en Backup Tab en selecteert de gewenste computer en backup, klik op Open en na enkele minuten is de backup lokaal toegankelijk via een virtuele schijf in Windows verkenner. Je kan dan eenvoudig op de manier zoals je dat gewent bent de gewenste bestanden openen of kopieren.  Het kan ook zijn je een client computer opnieuw moet installeren, bijvoorbeeld vanwege een hardware probleem (harde schijf crash) een virus of ander oorzaak.  Het enige wat je in dat geval hoeft te doen is het systeem opstarten van de Windows Home Server client restore CD.  Na het booten wordt dan verbinding gemaakt met de Windows Home Server, je selecteert de gewenste backup, klikt op start en dan gaat alles verder vanzelf. Afhankelijk van de grootte van de herstellen backup, de snelheid van de client en het netwerk duurt dit een half tot enkele uren.  In vrijwel alle gevallen is het systeem volledig hersteld en operationeel na afloop van deze procedure.  Als het te herstellen systeem geen optische drive heeft kun je de harde schijf ook in een ander systeem plaatsen, de backup terugzetten en dan de schijf weer terug plaatsen.

Leave a Reply