A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Opslag van gegevens

Op een gewone server wordt vaak gebruik gemaakt van RAID om het risico van data verlies te beperken en continue toegang tot gegevens te waarborgen. Het grootste nadeel van een RAID oplossing is de relatief kostbare hardware. Daarnaast zijn er ook vaak beperkingen aan de schijven die je kan gebruiken een array. Omdat Windows Home Server in 1e instantie is bedoeld als consumenten systeem is hier voor een andere oplossing gekozen; de Drive Extender of DE technologie. Drive Extender voegt alle data schijven en partities samen tot één grote data partitie, de Windows Home Server opslag pool. Dit lijkt wel een beetje op JBOD, echter Drive Extender voorziet  ook in de mogelijkheid om alle data in gedeelde mappen automatisch op twee verschillende schijven op te slaan. Dit lijkt weer een beetje op RAID1 en wordt in WHS termen duplicatie genoemd. Deze duplicatie kun je per gedeelde map aan of uitzetten.  In de praktijk werkt het systeem als volgt; Alle gedeelde mappen (shares) zijn gedefinieerd op de secundaire partitie van de primaire harde schijf (de “D-partitie). Als  je een bestand in een gedeelde map plaatst waarvoor duplicatie aanstaat wordt dit bestand door Drive Extender verplaatst naar twee fysiek verschillende harde schijven. In de gedeelde map zelf blijft alleen een klein bestandje achter dat verwijst naar de uiteindelijke opslag locaties van het bestand.  Een ander uniek kenmerk van Drive Extender is dat je onbeperkt schijven toe kan voegen. Hierbij maakt de grootte of het type schijf niet uit, zolang deze maar NTFS geformatteerd is. In principe is de hoeveelheid opslagruimte dus onbeperkt, al zul je in de praktijk op een bepaald moment wel tegen beperkingen aan gaan lopen bij zeer grote aantallen schijven. Er zijn echter mensen die probleemloos werken met 16 TB aan opslagruimte.  Zowel interne als externe (USB, eSATA) schijven kunnen toegevoegd worden aan de data pool. Verder is het ook mogelijk schijven toe te voegen die geen deel uitmaken van de Windows Home Server opslag pool. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van (externe te bewaren) backups van de data in de gedeelde mappen of van de client backup database.

Leave a Reply