A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Alternatieve poorten voor de Windows Home Server Vail homepage

Windows Home Server biedt je toegang op afstand via een webpagina die op je eigen server word gehost. Om toegang te krijgen tot je server moet deze de webpagina aanbieden. Dit gebeurt in de praktijk voor de meeste websites via TCP poort 80 (http) en soms ook via TCP poort 443 (https) als er een beveiligde verbinding nodig is. WHS wijkt hier niet van af, en gebruikt ook deze twee poorten.  Soms echter kan of wil je deze poorten niet gebruiken, bijvoorbeeld als je een ISP hebt die bepaalde poorten blokkeert om te voorkomen dat je thuis een webserver draait, of als je de standaard poorten al voor iets anders (een andere website) gebruikt. In Windows Home Server v1 is het betrekkelijk eenvoudig alternatieve poorten te gebruiken voor je Home Server webpagina. 

Omdat ik zelf de poorten TCP 80 en 443 al gebruik voor mijn “productie” home server wilde ik voor de Vail beta alternatieve poorten instellen. Hieronder laat ik zien hoe je dit kan doen. In het onderstaande stukje ga ik er vanuit dat je Toegang op afstand al hebt aangezet en geconfigureerd via het Vail Dashboard, General Settings, Remote Access. Het deel betreffend configuratie van je router kan overslaan. Verder moet je tenminste 1 gebruiker aanmaken waarvoor toegang op afstand is geconfigureerd.

Na installatie maar eens wat rondgekeken op de server desktop. Net als in Windows 7 vind je hier in het startmenu de superhandige zoekfunctie. “Internet” of  “IIS intikken”,  Enter en daar wordt meteen de beheermodule voor de websites, Internet Information Services (IIS) Manager geopend. Dit ziet er wel wat anders uit dan ik gewend ben, echter gelukkig wel logisch.

Internet Information Services (IIS) Manager

Internet Information Services (IIS) Manager

Default Web Site selecteren, dan kan je via het Actions menu rechts, Edit site, bindings (of rechts klikken op Default Web Site de poorten aanpassen. Ik heb zelf poort 80 gewijzigd in 8080 en 443 in 4443.  Je kan dit doen door in het Edit Bindings scherm de gewenste poort te selecteren, klik edit, wijzig het poortnummer, b.v. 80 in 8080

Gewijzigde poorten

Je hoeft hierna de website of service niet te herstarten, de default instelling is zo dat dit bij configuratie wijzigingen automatisch gebeurt. Hierna moet je nog wel de port forwarding in router handmatig aanpassen, en afhankelijk van je router ook de betreffende poorten in je router firewall openzetten. Verder moet je ook de Windows Firewall op je server aanpassen. Om dit te doen type je “Firewall” in de zoekfunctie van het Startmenu, kies dan “Allow Programs to Communicate Through Windows Firewall”. Je komt dan in onderstaand scherm, hier kan je eenvoudig de nieuwe poorten toevoegen.

Toevoegen poorten in de Windows Firewall

Toevoegen poorten in de Windows Firewall

Selecteer “Inbound Rules”, klik op “New Rule” en maak nieuwe regels aan voor de alternatieve poorten.  Je komt dan in een wizard waarmee je makkelijk nieuwe regels aan kan maken. Gebruik de volgende instellingen;

 1. Rule Type: Port
 2. Protocols and Ports: selecteer TCP, poorten 8080 en 4443 (of de poorten die je zelf gekozen hebt
 3. Action: Selecteer Allow the Connection
 4. Profile: Alles aanvinken
 5. Name: Geef een naam voor de regel, b.v. WHS_alternate_ports en eventueel een beschrijving

Als het goed is zou nu toegang op afstand moeten hebben met gebruik van de alternatieve poorten. Je kan dit het beste testen door op een systeem buiten je eigen netwerk in Internet Explorer je gekozen domein naam (bij het instellen van toegang op afstand) gevolgd door een dubbel punt en het correcte poortnummer in de adresbalk te typen. Gebruik hiervoor de https poort b.v. https://mijnVail.homeserver.com:4443. Inloggen met een gebruikersnaam waarvoor toegang op afstand is geconfigureerd.

In principe zou nu alles moeten werken behalve toegang op afstand tot je Server Dashboard en de client computer desktops. Dit laatste komt doordat Vail een andere manier gebruikt dan WHS v1 om deze verbinding tot stand te brengen; In Vail word hiervoor gebruik gemaakt van de zogenaamde TS Gateway, en hiervoor is TCP poort 443 nodig. Persoonlijk vind ik dit wel een minpunt, en ik zal hiervoor binnenkort een bug-report aanmaken op de Windows Home Server Connect Feedback site. Als je ook vind dat toegang op afstand met behoud van alle functionaliteit ook in Vail mogelijk moet zijn raad ik je aan hierop te stemmen. Hoe meer gebruikers dit doen, des te groter de kans dat er ook daadwerkelijk iets mee word gedaan.

N.B. Als je alternatieve poorten gebruikt zal je het server dashboard een waarschuwing krijgen over een probleem met remote access. Deze moet je negeren (dus niet kiezen voor repareren) omdat anders toegang op afstand bij gebruik van de alternatieve poorten niet meer werkt. Wil je de originele configuratie herstellen dan hoef je in principe alleen maar de “bindings” voor de default website weer te wijzigen TCP poorten 80 en 443 en de port forwarding in je router aanpassen (of deze met behulp van WHS via UPnP automatisch configureren)

Als je problemen hebt met de configuratie dan kun je je vragen stellen in dit forum

1 comment to Alternatieve poorten voor de Windows Home Server Vail homepage

 • Hoi All,

  Ik heb vandaag de Acer WHS 3T gekocht en opzich ging alles vrij vlotjes alleen zit ik met het probleem dat mijn router geen upnp ondersteund ik heb de DV-2020 provider is nog tele2 maar word zakelijk kpn, heb me eigen al suf gegoogled en van alles al geprobeerd maar ik krijg remote acces niet voorelkaar.

  Graag wat meer hulp in deze want hierin ben ik dus echt een leek.

  Alvast bedankt

Leave a Reply