A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Mijn zelfbouw systeem voor het testen van Windows Home Server code name Vail

Omdat ik druk was met andere zaken had ik nog geen van de versies voorafgaand aan de publieke beta getest, en ook geen geschikt systeem. Je kan natuurlijk testen in een virtuele omgeving, maar voor het uitgebreid testen van een systeem vind ik dat niet zo’n goed idee. Een virtuele omgeving is vooral handig als je destructieve of potentieel destructieve dingen wilt testen.

Ik had nog een “oude”  kast met PSU, een paar harde schijven, een IDE DVD ROM station en 2 GB RAM. Dit komt allemaal uit het systeem waar ik in 1e instantie de beta testen van WHS v1 op heb gedraaid en dat daarna nog lange tijd naast als testmachine naast mijn gewone WHS heeft gedraaid. Alleen nog een moederbordje nodig. Op Tweakers.net in de pricewatch gezocht naar een goedkoop bord dat voldeed aan de specs. Hierbij kwam ik al snel uit op de Gigabyte GA-D510UD.

Dit is een vrij goedkoop Mini-ITX bord, lekker klein dus, met ingebouwde Dual Core 64 bit Intel AtomD510  processor, IDE connector (voor mijn oude DVD drive) en 4 SATA poorten. Dit laatste is vooral van belang als je meer dan twee schijven in je systeem wilt. Je kan natuurlijk ook externe schijven aansluiten, ik hou daar echter niet zo van; vooral USB schijven hebben nogal eens de neiging kapot te gaan en ik gebruik deze dan ook niet graag voor permanente dataopslag. Met eSATA en iSCSI heb ik ook weinig ervaring.  Voor mij dus bij voorkeur interne harde schijven, het liefst hot swappable zonder dat ik de kast open hoef te maken.

Een paar reviews van het bord gelezen, allemaal positief, dus het bordje snel besteld. Eenmaal aangekomen het bord snel in de kast gemonteerd, twee harde schijven van 320 GB erin, 2 GB geheugen, DVD drive en gaan. Helaas, het DDR 533 geheugen dat ik had liggen bleek niet compatibel te zijn met dit bord. Omdat ik toch de Vail beta wilde installeren heb maar 2GB DDR 667 uit mijn desktop gehaald, hier zat toch meer dan genoeg in. Dit werkte wel, en installatie van de Vail beta verliep zonder problemen. Het systeem draait soepel en ook bij zware belasting (gelijktijdig client backups, video streamen en en upload van 100 GB aan foto’s).  Het systeem is ondanks de actief gekoelde CPU lekker stil. 2GB RAMlijkt meer dan voldoende te zijn. de harde schijven zijn wat aan de kleine kant waardoor je al gauw in de problemen komt als je voor alle gedeelde mappen duplicatie aan hebt staan. Het systeem lost dit overigens zelf op door voor 1 of meerdere shares de duplicatie uit te schakelen.

 Als ik een productie systeem zou moeten bouwen zou naast een systeemschijf in elk geval twee data schijven van tenminste 1 TB gebruiken. Voor de behuizing hoop ik binnenkort een Chenbro ES34069 aan te schaffen. Een mooie klein kast met ruimte voor 4 hot swap hdd’s.

Over de installatie binnenkort meer, bij de 1e installatie had ik teveel haast om alles netjes op te schrijven.

Als je zelf ervaring hebt met bouwen van een systeem voor Windows Home Server en je wilt dit delen, laat dan s.vp. even een berichtje achter.

Leave a Reply