A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Herstellen van een Backup naar een netbook zonder cd of dvd drive

Het herstellen van een backup gemaakt met Windows Home Server gaat normaal gesproken door het systeem op te starten van de Windows Home Server restore CD. Moderne netbooks een ook sommige laptops hebben vaak geen optische drive, herstellen van een backup kan dan een flinke uitdaging zijn. Ook het herstel van 64 bits systemen of systemen met netwerk kaarten of opslag controllers die niet worden herkend door de restore CD kan een hele uitdaging zijn. Hieronder beschrijf ik aan de hand van een voorbeeld een universele procedure die uitkomst biedt in zulk soort gevallen.

De 1810 TZ ontdaan van de harde schijf

De harde schijf uit de 1810TZ

Vorige week kwam mijn oudste zoon langes met de mededeling dat zijn laptop, een Acer Aspire Timline 1810TZ niet meer op wilde starten. Eerst natuurlijk de standaard herstel mogelijkheden van Windows 7 geprobeerd, dit hielp echter niet veel. Omdat het systeem 64 bits is, geen optische drive bevat en ik ook niet snel 32 bit drivers kon vinden heb ik  het systeem hersteld door de harde schijf eruit te halen en in een ander systeem te plaatsen. Bij deze laptop gaat dit gelukkig erg eenvoudig, twee schroefjes en je pakt de harde schijf er zo uit.  

 Wel eerst even inv de BIOS gekeken wat voor harde schijf erin zat.Dit bleek gelukkig een standaard 2.5 ” SATA schijf te zijn, en die hebben een standaard SATA connector, dus eenvoudig aan te sluiten in een moderne desktop. Sommige schijven hebben een ander aansluiting, en dan heb je dus een adapter nodig.  
 
Vervolgens de schijf aangesloten op een vrije SATA poort in mijn desktop.  De schijf werd gelukkig herkend en bevatte leesbare bestanden. Als dit niet zo is kan je het beste de schijf eerst analyseren met een diagnostisch programma van de fabrikant van de harde schijf. Als je de harde schijf hiermee niet leesbaar kan maken, eventueel na formatteren en opnieuwe partitioneren kan je beter een nieuwe passende harde schijf kopen om de herstel procedure voort te zetten. Het beste kan je dan een (iets) grotere harde schijf kopen. Als de nieuwe harde schijf iets te klein is kan het zijn dat je de backup niet kan herstellen. Ook hier zijn wel oplossingen voor, echter die vereisen wel een werkend systeem. Als je je desktop systeem liever niet openmaakt of geen vrij poorten hebt kan je ook voor een paar euro een SATA (of IDE voor oudere schijven) naar USB  of eSATA adapter kopen.

ckhdsk uitvoeren

Omdat er er al enkele backups van dit systeem mislukt waren (naar achteraf bleek door IO fouten op de schijf) heb ik de schijf na aansluiten in mijn desktop eerst geccontroleerd met chkdsk /r X: vanaf een command prompt (X staat voor de letter van de partitie). Dit leverde een groot aantal fouten op welke alle werden hersteld. Chkdsk nog een keer herhaald, er werden nu geen fouten meer gevonden.  Nu eerst nog een backup van deze schijf gemaakt terwijl de schijf nog met de desktop verbonden was. Dan heb je in elk geval een backup van alle nog leesbare data op de schijf.  Het maken van deze bakcup heb ik gedaan door eerst de backup configuratie van het desktop systeem aan te passen. Dit kan via de Windows Home Server Console, of door het programma “Discovery.exe” te starten vanaf C:\Program Files Windows Home Server.  

Save Backups

Ik  heb voor deze backup alleen de zichtbare partities van de laptop schijf geselecteerd, dus de de backup voor alle andere partities van de desktop (tijdelijk) uit gezet. Wanneer je dit doet wel even opletten, op een gegeven moment krijg je de vraag of je de backups voor de andere partities wilt bewaren of weggooien. Bewaren dus! Zie ook het rechter plaatje “Save Backups”. Verder niet vergeten natuurlijk om dit als alles klaar is de backup configuratie voor je desktop weer aan te passen. 

Dee goede partities voor herstel selecteren

Selecteer partities voor herstel

Hierna heb ik de meest recente backup geslaagde backup van de laptop teruggezet door vanaf C:\Program Files Windows Home Server het programma “ClientRecoveryWizard.exe” te starten. Dit is hetzelfde programma dat normaal vanaf de herstel CD wordt gestart. Als het programma de server gevonden heeft het console wachtwoord invoeren, volgende klikken,  de gewenste backup selecteren en dan even geduld (het systeem moet de gegevens van de backup verzamelen. Als dit klaar krijg je een overzicht van de beschikbare partities en de partities waarnaar deze hersteld kunnen worden. Hier moet jewel even goed opletten wat je doet; als je hier een fout maakt kan het gebeuren dat er 1 of meerdere van de partities van je desktop worden overschreven. Zelf kies ik er altijd voor eerste alle herstel mogelijkheden uit te zetten door “None” te kiezen in de dropdown voor alle partities. Daarna links en rechts de goede partities kiezen. Als je zeker bent dat alles goed staat kies je voor “Volgende” Je krijgt nu een scherm waarin de benodigde tijd voor herstel word aangegeven. De eerste schatting is altijd erg optimistisch, het beste kan je na een minuut of 10 even kijken. In de meeste gevallen klopt de inschatting dan redelijk. 

Als het terugzetten van de Backup voltooid is ben je in de meeste gevallen klaar, tenminste als je hersteld hebt naar de originele schijf of als de originele schijf maar 1 partitie bevatte. Bij  kant en klaar gekochte systemen heb je normaliter ook een herstel partitie en voor Windows 7 systemen meestal ook een zogenaamde “System Reserved” partitie. De kant en klare (OEM) Windows 7 systemen starten doorgaans op vanaf de laatsgenoemde partitie. In alle gevallen moet de partitie waarvan het het systeem opstart ook de zogenaamde actieve partitie moet zijn. Je kan dit laatste controleren en instellen in “Schijfbeheer” (Disk Management), een onderdeel van Windows Systeem Beheer. In alle gevallen is het goed om dit even te controleren  en zonodig aan te passen. 

Als je hebt hersteld naar een nieuwe schijf kan het zijn dat het systeem niet meer op wil starten, zelfs als de actieve partitie correct is ingesteld; 

Voor Windows Xp moet je dan waarschijnlijk een aanpassing maken in het bestand “boot.ini” dat in de root van je actieve partitie moet staan. In dit bestand word vemeld waar het systeem het OS kan vinden. Dit ziet er bij voorbeeld als volgt uit: “default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS”. Bij systemen met meerdere harde schijven moet je het correct nummer van de harde schijf en het correcte volgnummer van de partitie hier opgeven. Meer info in dit artikel van Microsoft. 

Voor Windows Vista of Windows 7  heb je een opstartbare DVD of USB stick met daarop WinPE en de Windows Herstel Omgeving (Windows RE) nodig. Het beste kan je een originele Vista of  Windows 7 installatie DVD  gebruiken.  Als je deze niet hebt kan je deze opvragen bij de producent van  je systeem. Als alternatief kan je  hier een iso downloaden waarmee je een opstart DVD kan branden of (als je Windows Vista hebt) voor een klein bedrag bij Microsoft een DVD bestellen. Als het originele systeem geen optische drive bevat heb je twee mogelijkheden; de eerste is een opstartbare USB stick maken, het systeem daarmee opstarten en dan opstart herstel uitvoeren. De tweede is optie is het Opstart Herstel op het systeem uit te voeren waarop je ook het herstel van de Backup hebt uitgevoerd. In beide gevallen moet je mogelijk in de BIOS instellen dat het systeem van USB of DVD/CD kan opstarten. 

Elk van deze twee mogelijkheden heeft zijn voor en nadelen: Het maken van een opstartbare USB disk kan een hele uitdaging zijn. Voor de tweede optie moet je alle andere harde schijven in het systeem ontkoppelen (stroom van het systeem, dan IDE, SATA of hdd stroom kabel eruit). Na het opstarten van Vista of Windows 7 installatie DVD (of andere opstartbare DVD of USB stick met de Windows Herstel omgeving) kies je voor opstart herstel. Dit proces zal in vrijwel alle gevallen automatisch en zonder problemen verlopen.

Leave a Reply