A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Microsoft verwijdert Drive Extender technologie uit Vail

Volgens deze blogpost heeft Microsoft ervoor gekozen de Drive Extender technologie uit Windows Home Server Vail te verwijderen. Met deze aanpassing komt het eenvoudig toevoegen van harde schijven met verschillende grootte en ook de automatische duplicatie van bestanden in gedeelde mappen (shares) te vervallen. Mijns inziens een zeer ingrijpende wijziging waardoor het systeem voor gewone consumenten meteen  een stuk minder aantrekkelijk word.

LET OP, Deze wijziging is alleen van toepassing op Windows Home Server code name Vail en SBS 2011 Essentials, dus niet op de bestaande versie van WHS.

Als je vindt dat deze wijziging in Vail ongedaan gemaakt moet worden stem dan hier

Voor deze wijziging worden verschillende argumenten aangevoerd zoals bijvoorbeeld de steeds verder toenemende grootte van harde schijven en het feit dat de data partitiesvan een Vail systeem (i.t.t. WHS v1) niet meer toegankelijk zijn door ze in een ander systeem aan te sluiten, dit alles gebaseerd op feedback van klanten en OEM partners. Persoonlijk vind ik dit bijzonder slechte argumenten, zeker voor het marktsegment ( de “gewone” consument) waarvoor Vail is bedoeld. Een veel belangrijker reden, die niet word genoemd is het feit dat er structurele problemen waren met de implementatie van DE in Vail. Meer details vind je in deze blogpost van Paul Thurrot

Als alternatief worden standaard hardware RAID (zeer prijzig) of software RAID (goedkoop maar hoger risico op data verlies en prestatie vermindering) genoemd. Jammer, en het product word hierdoor in mijn ogen een stuk minder aantrekkelijk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch al niet zo enthousiast was over Vail, zeker in vergelijking met Windows Home Server v1, en dat word er hiermee niet beter op. Vail ziet er weliswaar wat hipper uit, echter qua functionaliteit en mogelijkheden geef ik de voorkeur aan v1. Hierover ben ik overigens onverminderd enthousiast, dit blijft een geweldig product. Als je Home server wilt proberen zou ik je op dit moment eerder WHS v1 dan Vail aanraden.

3 comments to Microsoft verwijdert Drive Extender technologie uit Vail

Leave a Reply