A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Windows Home Server 2011 NL te koop

Al weer enige tijd geleden heeft Microsoft aangekondigd dat Windows Home Server 2011 klaar is, RTM ofwel Ready To Manufacturing. In de praktijk betekent dat het dan vaak nog wel een tijdje duurt voordat het product echt beschikbaar is, maar inmiddels is Windows Home Server 2011 ook in Nederland te koop. Helaas is er (nog) geen mogelijkheid de Nederlands versie uit te proberen, echter de prijs voor het Windows Home Server 2011 is bijzonder laag (rond de 80 Euro), zeker als je het afzet tegen wat je allemaal krijgt. Voor dit product worden geen trial versies beschikbaar gesteld. Als het wilt proberen is er alleen een zogenaamde online evaluatie mogelijk. Alleen als je een abonnenment hebt op Technet of MSDN is het wel mogelijk Windows Home Server 2011 te downloaden en uit te proberen. Zelf heb ik recent de NL versie van Windows Home Server 2011 geinstalleerd. Afgezien van het ontbreken van de Drive Extender technologie moet ik eerlijk zeggen dat het wel prettig werkt, vooral als je wat dingen op de server desktop moet doen. Ik ben inmiddels al aardig gewend aan Windows 7, en dan voel je je na een tijdje toch wel wat beperkt in de XP of Windows 2003 (WHS) omgeving. Ook het streamen van media, zowel in je eigen netwerk als via de externe webtoegang (remote access) werkt een stuk beter. Op dit moment gebruik (of eigenlijk “misbruik”) mijn WHS 2011 server als TV opname en streaming server. Voor dit laatste gebruik ik  de EyeTV One, een betaalbare externe DBV(T) ontvanger met mogelijkheid voor Digitenne smartcard, in combinatie met een beta van de TV4Home Add-inn. De Add-in is eigenlijk alleen geschikt voor programmeren van opnamen. Er word echter gebruikt gemaakt van de MediaPortal TV Server, en deze heeft een ook een gratis Client waarmee ik op alle PC’s in mijn huis eenvoudig TV kan kijken. Dit werkt allemaal fantastisch op WHS 2011.  In een volgend bericht ga ik wat uitgebreider in op het gebruikt van Windows Home Server 2011, verschillende Add-Ins etc. Hieronder alvast wat plaatjes van het Dashboard en de externe webtoegang.

Window Home Server 2011 Dashboard

Window Home Server 2011 Dashboard

Windows Home Server 2011 Externe Webtoegang

3 comments to Windows Home Server 2011 NL te koop

 • avatar Henk

  De prijzen zijn de afgelopen week weer wat gestegen, liggen nu iets boven de 100 Euro. Geen idee waardoor dit komt. [EDIT] De prijzen zijn inmiddels weer gezakt, je kan WHS 2011 nu weer voor rond de 70 Euro kopen.

 • avatar janvolkering

  Ik ben bezig met een homeserver op te zetten.
  Hardware loopt maar nu de keuze voor WHS “old school”of WHS2011??
  Berichten over verkrijgbaarheid zijn verwarrend. De ene site zegt dat WHS2011 alleen pre installed op kant en klare servers te koop is maar ik zie em overal aangeboden worden.
  Is dat dan een upgrade of kan ik dan ook een first install doen met maagdelijke harddisks in mijn server?

 • avatar Henk

  Hoi Jan,

  Vragen kan beter stellen op forum, http://www.homeserverweb.nl/forum/

  Je kan WHS 2011 inderdaad gewoon kopen. Is wel een zgn. OEM versie. Formeel zijn er dan wel wat beperkingen. Ik weet niet precies hoe de OEM licentie op dit moment is geformuleerd, volgens mij mag deze alleen verkocht worden aan systeembouwers die het dan weer geinstalleerd op een systeem aan de eindgebruiker leveren. In de praktijk kopen veel mensen echter de OEM versie en installeren dit zelf op (nieuwe) hardware. Dit geld overigens ook voor WHS v1, deze is ook alleen als OEM versie (of als compleet product) verkrijgbaar.

  Beide versies kan je op een nieuw systeem installeren. Kijk met name bij WHS 2011 wel goed naar de hardware vereisten. Ik heb ze zelf beide redelijk probleemloos draaien. Voordeel van WHS v1 is dat je opslag makkelijk uit kan breiden, je kan er zonder problemen een nieuwe hdd van elke merk / grootte aan toevoegen en deze toevoegen aan je opslagpool. Verder heb je de mogelijkheid alle bestanden automatisch op twee schijven op te slaan. Met WHS 2011 kan dit niet, dus moet je vooraf wat beter nadenken over de manier waarop je het systeem samenstelt; wil je b.v. RAID voor betere bescherming van je gegevens, wil je het systeem later nog uit kunnen breiden met extra capaciteit etc. Verder heb voor backup van de server zelf ook een extra harde schijf nodig, je hier het beste een (grote) externe hdd voor gebruiken.

  Voordeel van WHS 2011 is dat het helemaal van deze tijd is, met name de media streaming is een stuk beter en je kan ook een NL versie kopen. Als ik zou moeten beginnen zou ik het ook lastig vinden om te kiezen, echter waarschijnlijk toch voor WHS 2011 kiezen.

Leave a Reply